Har du endelig fået taget dig sammen til at male din bolig fra kælder til kvist – og har du fundet lige nøjagtig de farver, som skal pryde væggene i stuer og værelser? Så er det nu, du skal smøge ærmerne op.
Malerarbejde er nemlig både tidskrævende og temmelig hårdt. Du skal belave dig på at sætte mindst en uge af til projektet nærmest uanset størrelsen på din bolig og antallet af rum, der skal males. Det er forarbejdet, som tager størstedelen af tiden, og som trækker tænder ud, når det handler om energiforbrug.
Hvordan forbereder jeg malerarbejde på optimal vis?
Til gengæld kan du glæde dig over et flot og holdbart resultat, hvis du vælger at udføre de indledende øvelser med grundighed og sans for detaljen. Det er for eksempel meget vigtigt, at du gør dig umage med at rense væggene grundigt, inden du påfører maling.
Forberedelse af vægge er en opgave, som kræver en del tålmodighed – man vil jo helst i gang med at male med det samme. Men hvis overfladen skal være smuk og ensartet, er det vigtigt, at du gør et stykke arbejde med at klargøre væggene.
Hvordan forbereder jeg væggene til maling?
En jævn overflade er en vigtig forudsætning for, at det færdige resultat bliver pænt. Samtidig er det vigtigt, at al skidt, fedt og støv er fjernet fra væggens overflade, hvis malingen skal kunne binde ordentligt.
Du skal desuden sørge for, at gammelt væv eller tapet er fjernet fra væggen, inden du maler. Ellers kan du være helt sikker på, at du kan begynde forfra igen efter få måneder.
Det tager tid at hive tapet ned fra væggene, især hvis det sidder i flere lag. Men i den sidste ende vil du blive rigtig glad for, at du tog dig tiden til at udføre dette arbejde. Når tapetet er væk, skal væggen vaskes og slibes grundigt, så rester af tapetklister fjernes helt. Og så skal du tage pudset under grundig behandling.
Behandling af puds – fundamentet for et stykke holdbart malerarbejde
Hvis pudset inden under tapetet er sundt og intakt, kan du nøjes med at udføre det, der kaldes en pletspartling. Ved en pletspartling repareres huller fra skruer og eventuelle revner i pudset ved hjælp af spartelmasse.
Har du mistanke om, at revner og sprækker skyldes en sætningsskade i murværket, som slår igennem pudset, kan du vælge at sætte filt op for at undgå, at revnerne forbliver synlige, når du har malet. Med opsætning af filt får du en smuk, ensartet overflade, som malingen uden problemer kan binde sig til.
Er pudset smuldret og usundt, for eksempel som følge af fugtskader, skal der mere end pletspartling eller opsætning af filt til for at opnå et flot resultat. Her kan du med stor fordel overveje en fuldspartling med indfarvet spartelmasse. En fuldspartling giver en lækker, mat overflade eventuelt med en unik tekstur efter eget valg.
Få hjælp til maling af vægge hos en dygtig maler
Hvis du vil være helt sikker på, at resultatet af dit malerarbejde bliver helt perfekt, bør du overlade dette til en professionel håndværker. Du kan altid få et skarpt tilbud på maling af vægge, lofter og indvendigt træværk i din bolig hos din lokale maler i Hvidovre.